Event kalender

18/01/2015: Winterborrelwandeling naar de Kluis

Naar jaarlijkse traditie organiseert de VZW Toerisme op 18 januari 2015, de dag dat in Bolderberg de Sint-Antoniuskermis wordt gevierd, een Winterborrelwandeling naar de Kluis van Bolderberg. Een mooie wandeling die je bovenop de berg beloont met een prachtig panorama op de vijvers en het kasteel van Terlaemen. Dit kasteel ligt in een 142 ha groot gebied waarvan 50 ha vijvers. De overige 92 ha omvatten dennen- en loofbossen en prachtige stukken heide. Niet voor niets is dit unieke verzicht een sterrenplekje van Heusden-Zolder.

Als de wandeling dat tikkeltje meer mag hebben, trek dan door naar de Kluis van O.L. Vrouw van Loreto. De Kluis is de stille getuige van een zeer vrome geschiedenis die start in 1673. Je kan er genieten van een moment van stilte en Pieter Stevens, bewoner van de Kluis, zal zorgen voor een muzikale meditatie met religieuze gezangen uit diverse tradities. Warm je buiten op met overheerlijke streekdranken die de VZW Toerisme tussen 13.00 en 16.00 te koop aanbiedt. Glühwein, koolputterke, gagelborrel, soep, warme choco en hotdog zullen het innerlijke van de mens helpen te versterken, gezelligheid troef.

Voor de begeleide wandeling spreken we af om 14.00 aan het infokantoor Toerisme, Vrunstraat, 6.

29/11/2014: Met Pitslampen de terril op!

Met verhalen over ons mijnverleden
De mijnterril is niet alleen een kostbaar natuurreservaat maar ook de stille getuige van het steenkoolmijntijdperk in Heusden-Zolder. Om dit cultureel erfgoed extra in de kijker te zetten organiseert de VZW Toerisme Heusden-Zolder voor jong en oud op zaterdag 29 november (17u00) een begeleide avondwandeling naar de top van dit monument met aankomst in het Centrum Duurzaam Bouwen (CeDuBo) waar 5 steengrill menu’s worden verloot.

Omgeven door mooie gerestaureerde mijngebouwen vertrekt de avondwandeling aan “Den Lavaar” vanwaar we ons begeven naar de top. Onderweg worden we met kaarslicht ondergedompeld in de geschiedenis met verhalen over ons mijnverleden, het ontstaan van de mijn en de terril, het verhaal over St. Barbara maar ook over de putheks, de immigratie van Turken en Marokkanen, de geschiedenis van de Selimiye moskee en het tewerkstellen van krijgsgevangenen in de mijn.

Dankzij de mijn is de gemeente uitgegroeid van een paar duizend inwoners in de 19de eeuw tot een multiculturele gemeente van meer dan 30000 inwoners. Omdat de impact op Heusden-Zolder en op de rest van Limburg zo groot is geweest, is het zo belangrijk dat we ons collectief geheugen continue laten opfrissen over de immense realisaties, die toen werden uitgevoerd. Deze gezellige avond wordt omkaderd door streekdranken, Turkse en Marokkaanse versnaperingen, verhalen en sfeervolle muziek. Dit alles kan afgesloten worden in “Den Lavaar” met een lekkere steengrill met mijnwerkersbier.

Deelname €3 (met verhalen, consumptie en versnapering); Steengrill & mijnwerkersbiertje €18.
Inschrijving voor de maaltijd is noodzakelijk bij Den Lavaar - 011/822696 of info@denlavaar.com.

Iedereen welkom!

28/09/2014: Dag van De Wijers

De "Dag van De Wijers" op 28 september 2014

wijerdag2De Wijers is een uniek gebied in Vlaanderen met meer dan 1000 vijvers, samen goed voor zo'n 700 hectares water en riet. Dat zijn 1.400 voetbalvelden! Het is een thuis voor heel wat zeldzame dier- en plantensoorten. Zonder deze vijverstreek als 'kraamkamer' zouden soorten zoals de Roerdomp en de Boomkikker in Vlaanderen al uitgestorven zijn. Naast de natuurlijke rijkdom is De Wijers een streek met een rijke culturele geschiedenis, een prachtig gevarieerd landschap, een bloeiende economie en een sterke sociale dynamiek. Bovendien vind je er toeristische topattracties als Bokrijk, Kelchterhoef, Hengelhoef, Domein Kiewit, Domein Bovy en Circuit Zolder terug

 

We kunnen wel stellen dat het een regio is met een enorme rijkdom aan biodiversiteit, landschap, cultuurhistorisch erfgoed en toeristische trekpleisters met een attractieve uitstraling tot ver buiten de Limburgse grenzen.

 

Heusden-Zolder kan hierin een belangrijke rol spelen. Wij hebben als enigen een rechtstreekse verbinding met de autostrades. Wij liggen op wandelafstand van het gebied met de meeste vijvers. Wij hebben restaurants en hotels. Wij hebben Domein Bovy en Circuit Zolder. Fietsers en wandelaars kunnen vanuit Bolderberg prachtige fietstrips en wandelingen maken.

 

Ook de VZW Toerisme Heusden-Zolder draagt zijn steentje bij aan de "Dag van de Wijers". Op passage 69 organiseert de VZW verschillende activiteiten, een wandeling door het wijersgebied, een demonstratie kickbiken, een mogelijkheid om met de fiets het Circuit Zolder te verkennen en het uitproberen van elektrische bierbakken. Ook kunnen andere elektrische vervoermiddelen uitgeprobeerd worden. Op passage 69 kan men verder genieten van overheerlijke streekdranken aangeboden door de VZW, alles wat nodig is om het innerlijke van de mens te versterken, gezelligheid troef.